Bugün, 17 Mayıs 2024 Cuma

Barut, “Liyakat yok ise adalette yok oluyor“

Barut, “Liyakat yok ise adalette yok oluyor“

Barut, “Liyakat yok ise adalette yok oluyor“

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, açiklanan Adalet Bakanligi, adli ve idari yargi hakim savci adayligi mülakat sonuçlarina tepki gösterdi. 
Ayhan Barut sonuçlara iliskin pek çok hakim, savci adayindan gelen sikayetlerin yenilir yutulur olmadigini ifade ederek sunlari söyledi:
“Ülkemizde her seyin temelinde adalet yatmaktadir. Bunu saglayan en temel kurumumuzda kuskusuz Adalet Bakanligi eliyle idare edilen mahkemelerimizdir. Mahkemelerde adalet dagitacak savci ve hakimlerimizin tek kilavuzu ulusal ve uluslararasi hukuk normlari olmalidir. Onun için Sayin Adalet Bakanina çagrida bulunuyorum; Bakanligin adina yakisir davranin. Bir ideolojiye, bir inanca, bir siyasi görüse angaje olmus hakim ve savcilarla ülkemizin vardigi durum ortada. Hak, hukuk ve adalet dagitacak bu kutsal meslekler için bir görüsün bir düsüncenin hakim olmasini hedefleyen insanlari tercih etmekten sakinin.”

LIYAKAT YOKSA ADALETTE YOK!

Açiklanan sonuçlara iliskin yogun sikayet aldigini paylasan Ayhan Barut sözlerini söyle sürdürdü:
“Kazananlarin pek çogunun Adalet ve Kalkinma Partisi’nde görev almis, il – ilçe yöneticiligi yapmis, belediyelerde, belediye istiraklerindeki avukatlar oldugu ifade edilmektedir. Bunu kabul etmek mümkün degil. Binlerce kisinin girdigi sinavlarda ilk 200 içinde yer alan ülkemizin yetistirdigi çok basarili hukukçularin elenmesini izah edemezsiniz. Bunun izahi ancak ben kendi hukukumu ve benim talimatlarima göre dava açacak ve sonuçlandiracak savci ve hakimleri seçiyorum olur ki, bu anlayisi ülkemiz daha fazla kaldiramaz. Bu yaklasimdan derhal vazgeçilmelidir. Sinava giren adaylar arasinda liyakat esas alinmali ve tercih ona göre yapilmalidir. Aksi takdirde liyakat yok ise adalette yok oluyor!“

TALEP VE ISTEKLERE KULAK VERIN

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut sinava giren ve elenen adaylar arasinda Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesini birincilikle bitiren de var, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesini 15. olarak bitiren de var. Dahasi sinavda 90 puan alip elenen de var. Bu sonuçlarin nasil alindigini birilerinin çikip kamuoyuna açiklamasi gerektigini söyledi.
CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut bu konuda kendisine gelen sikayet, talep ve istekleri söyle siraladi:
1. Mülakat usulünden vazgeçilmeli. Yada seffaf denetlenebilir, kameralar önünde ve yargi yolu açik sekilde yapilmalidir. 
2. Alevi adaylarin neredeyse tamami mezhepsel bakis açilari nedeniyle hiçbir degerlendirmeye tabi tutulmadan direkt elenmektedir. Bunlarin içinde yüksek puan alanlar çogunluktadir. Geçmis dönemde kazara mülakati geçenler de akademi sonrasinda ikinci mülakat adi altinda elenmistir. Bu hak gasbina son verilmelidir.
3. Sinavi kazananlarin listesi son 2 senedir yayinlanmiyor. Neden? Sinav sonucunda basarili olanlarin listesi eskiden oldugu gibi yayinlanmalidir.
4. Mülakatlar 1 dk bile sürmüyor. Neden? Mülakat öncesi kazanan listesinin zaten belli oldugu ve mülakat heyetinin sekli sart icabi hazir bulundugu, ayrica adayin soruyu bilip bilmemesinin önemsiz oldugu gözlenmektedir.
5. Çok genç hakim savci alimi yanlistir. Hakim ve savci adayi mutlaka fiilen en az 5 yil avukatlik yapmis kisiler arasindan seçilmelidir.
6. Mülakat komisyonun yapisi degistirilmelidir. Örnegin komisyonda meslekten 3 hakim ve 1 savci, TBB'nin kendi üyeleri arasinda seçecegi 1 avukat, Üniversiteden 1 Ceza Hukuku hocasi ile 1 Medeni Hukuk hocasi mutlaka olmalidir.
7. Komisyon disinda Gözlemci Heyeti kurulmalidir. Gözlemci heyetinde Meclisteki her partiden 1 kisi ve TBB'den 1 kisi mutlaka olmalidir.
8. Adaylara sorulacak sorular esdeger sekilde hazirlanmis olmali, kapali ve mühürlü zarflar içinde yer almalidir. Her aday geldiginde salonda yer alan sepetin içinde zarfi seçip heyete vermeli ve soru kagidi adaya imzalatilarak dosyasina konulmalidir.
9. Güvenlik sorusturmasi sadece adayin kisiligi ile sinirlandirilmali ve somut delillere dayanmalidir ve asla aile efradina, inancina, diline ve irkina vb inhisar etmemelidir. Aday, hakkinda hazirlanmis olan güvenlik sorusturmasi raporunu inceleyebilmelidir.
10. Mülakat sonucunda, adayin mülakatin sekil ve esaslarina yönelik bir itirazi olup olmadigi sorulmali ve kayit altina alinmalidir.



  • Cuma 28.5 ° / 16.5 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.9 ° / 18.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 32 ° / 18.5 ° Güneşli